erfgoedobject

Neoclassicistische stadswoning

bouwkundig element
ID
208982
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208982

Juridische gevolgen

Beschrijving

Deze neoclassicistische stadswoning werd samen met het belendende, oorspronkelijk identieke pand, rond 1902 gebouwd voor eigen rekening van aannemer Aug. Somers. Hij liet een jaar eerder de naastgelegen woningen op nummers 25-27 bouwen en had nog meer gronden in deze straat in zijn bezit.

Enkelhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak. Op de geveltekening in het bouwdossier zit één breed venster op de begane grond. Bij uitvoering is gekozen voor twee smalle vensters. Bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel met klassieke elementen als houten kroonlijst, hardstenen plint, imitatievoegen op begane grond, doorlopende onderdorpels, rechthoekige muuropeningen met omlijstingen. De gevel is op een originele manier afgewerkt, iets afwijkend van de standaard: het gevelbrede balkon met ijzeren leuning springt in het oog, de net onder de kroonlijst geplaatste, tussen modillons gevatte bovenvensters, geven de gevel een apart cachet.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1902 # 702.

Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Neoclassicistische stadswoning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208982 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.