erfgoedobject

Twee gespiegelde burgerwoningen in eclectische stijl

bouwkundig element
ID: 208985   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208985

Juridische gevolgen

Beschrijving

Eclectisch samenstel van twee identieke, spiegelende burgerwoningen ontworpen in 1898 door architecten J.B. Vereecken & Fils voor F. Coveliers. De huizen vallen op door hun natuurstenen parementen, voorzien van een verzorgde detaillering. Eclectische burgerwoningen met natuurstenen gevels ontwierp Vereecken eveneens op de Jan Van Rijswijcklaan.

Het gaat om enkelhuizen van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak. Klassieke opbouw van de lijstgevel, met houten kroonlijst op klossen en met tandfries, hardstenen plint, horizontale ritmering met kordons en doorlopende onderdorpels. De begane grond is voorzien van imitatiebossage, gecreëerd door hardstenen banden op het wit natuurstenen parement. Op de verdiepingen zijn de venstertraveeën samen gevat tussen kolossale pilasters. Op de eerste verdieping heeft het venster in de deurtravee een entablement, de andere twee vensteropeningen zijn gekoppeld, met pilaster tussenin en balkon met balustrades. Op de bovenverdieping rondboogvensters met waterlijsten, in de venstertraveeën gekoppeld.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1898 # 974.

Bron     : -
Auteurs :  Hooft, Elise
Datum  : 2012


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Twee gespiegelde burgerwoningen in eclectische stijl [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208985 (Geraadpleegd op 15-12-2019)