erfgoedobject

Eclectisch burgerhuis

bouwkundig element
ID: 208988   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208988

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectisch burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

Beschrijving

Eclectische burgerwoning met kleurrijke lijstgevel ontworpen in 1909 door architect Em. Vereecken voor J. Jespers. Het pand sluit aan bij het hoekcomplex met de Pacificatiestraat, dat een jaar eerder door dezelfde eigenaar en architect werd gerealiseerd (Edward Pecherstraat 58, Pacificatiestraat 47-49).

Enkelhuis van drie bouwlagen en drie travee├źn onder mansardedak met centraal dakvenster met gebogen fronton en twee oeils-de-boeuf. Gevelopbouw en plattegrond volgen de klassieke 19de-eeuwse standaardindeling van een stadswoning; de gevelafwerking is eigentijds en verwijst naar de art nouveau. Gele parementsteen met hardstenen kordons en hoekneggen en groene geglazuurde baksteen voor lijsten. Per verdieping andere muuropeningen: rondbogig op de begane grond met fraai art-nouveauhoutwerk; rechthoekige vensteropeningen op de tweede bouwlaag met verdeelde bovenlichten, entablement en centraal een houten erker; vier smalle segmentbogige vensteropeningen met rollaag boven.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1909 # 1010.

Bron     : Braeken J. & Hooft E. 2011: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Antwerpen, Stad Antwerpen: Zuid, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen ANT2, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Hooft, Elise
Datum  : 2011


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Eclectisch burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208988 (Geraadpleegd op 19-01-2020)