erfgoedobject

Pakhuis

bouwkundig element
ID: 208989   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208989

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pakhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

Beschrijving

Dit neotraditionele gebouw met "magazynen, stalling, remisie en wooning voor portier" werd opgetrokken volgens een bouwaanvraag van 1914 voor C. Cautereels. In de Edward Pecherstraat waren behalve woonhuizen van bij het begin heel wat werkplaatsen en magazijnen aanwezig, waarvan dit gebouw nog een getuige is.

Het is een deels onderkelderde baksteenbouw van drie bouwlagen en drie travee├źn onder platte bedaking. De centrale poortdoorgang leidt naar een koer waaraan een achterbouw paalt van twee bouwlagen met een paardenstal voor vier paarden, een remise en een hooizolder.

Het hoofdgebouw heeft op de begane grond en op de eerste verdieping magazijnen; op de bovenverdieping drie kamers voor de portier. Voorgevel met rood bakstenen parement met hardstenen kordons en zwarte bakstenen banden; hardstenen plint. Centrale poorttravee risaliterend uitgewerkt en bekroond met trapgevel, oorspronkelijk met topstuk. Rechthoekige muuropeningen onder rechte, ijzeren latei waarboven bakstenen ontlastingsbogen.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1914 # 5207.

Bron     : Braeken J. & Hooft E. 2011: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Antwerpen, Stad Antwerpen: Zuid, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen ANT2, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Hooft, Elise
Datum  : 2011


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Pakhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208989 (Geraadpleegd op 15-10-2019)