Twee eclectische burgerhuizen

Beschrijving

Twee eclectische burgerhuizen, in een aansluitende stijl ontworpen in 1907 door bouwmeester Edward Van Not voor respectievelijk A. Van Zeeland en J. Verhoeven. Enkelhuizen van drie traveeën en drie/vier bouwlagen op een hoog souterrain, gevat onder zadeldak. De lijstgevels kennen een klassieke, regelmatige opbouw, maar zijn qua materiaal en ornamentiek eclectisch. Witte parementsteen met natuurstenen kordons en banden, onder de kroonlijst was op beide gevels oorspronkelijk een sgraffitopaneel aanwezig, veelkleurige tegels als borstwering van de benedenvensters. Muuropeningen per bouwlaag anders voor een speels effect (rondbogig, segmentbogig, rechthoekig), centrale houten erker op de tweede bouwlaag, schrijnwerk van ramen en deuren bewaard; fraai smeedijzer voor hekwerk deuren, keldervensters en balkonleuning.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1907 # 1893 (37), 1907 # 1914 (39).