Ensemble van zes meergezinswoningen van Fr. De Keersmaecker

Beschrijving

Groot ensemble van zes meergezinswoningen, gebouwd rond 1907 als opbrengsteigendom voor rekening van aannemer Fr. De Keersmaecker, die gespecialiseerd was in gewapend beton en zijn werkplaats had op de Vlaamsekaai 82-86. Het complex is samengesteld uit zes meergezinswoningen van twee traveeën en vijf bouwlagen onder platte bedaking. Per pand zijn vier wooneenheden voorzien, met een huis op de eerste en tweede bouwlaag, en appartementen op de bovenste bouwlagen. Die indeling vertaalt zich in de gevelindeling, met onder meer een extra deur naar de bovenliggende appartementen telkens tussen de twee panden in, geaccentueerd door een driehoekig fronton.

De eenvormige, strakke gevelindeling en de uitwerking van de twee centrale panden als hoger middenrisaliet, zorgen voor een duidelijke visuele samenhang, waardoor de gevelrij als een geheel wordt ervaren. Elk pand is op dezelfde manier uitgewerkt, met gelijkvloerse en eerste verdieping van drie traveeën en bovenverdiepingen met twee venstertraveeën; rechthoekige muuropeningen. Lijstgevels eenvormig afgewerkt, met houten kroonlijst op klossen, een gelijkvloerse verdieping met neoclassicistisch, gepleisterd en witgeschilderd parement van drie traveeën en verdiepingen met een eclectisch, licht gekleurd bakstenen parement. De tweede bouwlaag wordt geaccentueerd door zware kordons en centraal balkon met ijzeren leuning. Het zijn de parementen van de verdiepingen die het karakter van het ensemble bepalen, met venstertraveeën tussen lisenen, en kleuraccenten in de bakstenen muurbanden die de panden twee per twee bundelen (rode, zwarte en gele muurbanden).

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1907 # 499.