Eclectisch ensemble van vijf burgerhuizen

Beschrijving

Deze vijf woningen vormen een eclectisch ensemble, met een centrale, iets hogere woning met wit bakstenen parement (nummer 30), aan beide zijden geflankeerd door twee identieke, maar spiegelende woningen met een geel bakstenen parement. De huizen werden in 1913 ontworpen in opdracht van de Naamloze Maatschappij Vooruitzicht door bouwmeester Jules Hofman, sinds 1909 hoofdarchitect van de maatschappij.

Het zijn enkelhuizen van twee traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak; nummer 34 werd met één bouwlaag verhoogd. De lijstgevels hebben een klassieke, standaard opbouw en indeling, maar krijgen door het materiaalgebruik en door de afwisseling van muuropeningen hun eclectische, typisch begin 20ste-eeuwse karakter. Lijstgevels afgelijnd door houten kroonlijsten op klossen en lange modillons, hardstenen plint, ritmering door muurbanden. Alle woningen kregen op de gelijkvloerse verdieping twee vensteropeningen in de venstertravee. De vier identieke, twee aan twee in spiegelbeeld geplaatste woningen (nummers 26-28 en 32-34) met geel parement hebben een brede venster- en een smalle deurtravee. Venstertravee licht risaliterend uitgewerkt en geaccentueerd door lange modillons en balkons met ijzeren leuning. Muuropeningen segment- en rondbogig, afgewerkt met rollaag, hanenkam of hardstenen waterlijst. De centrale woning springt in het oog door het anderskleurige parement, door het gevelbrede, zware balkon en door de omlijsting van de vensteropeningen op de tweede bouwlaag, met centraal een muurveld onder gebogen fronton. Schrijnwerk grotendeels vervangen. Originele deuren bij nummers 28 en 30. De plattegronden tonen een klassieke 19de-eeuwe indeling, met gang met traphal aan één zijde van de woning, en een enfilade van twee kamers naast deze gang. Achteraan keuken en veranda, kleine koer.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1913 # 3382.