Neoclassicistisch burgerhuis

Beschrijving

Neoclassicistisch burgerhuis met achterliggende paardenstal gebouwd als "Café St. Jan" naar ontwerp van aannemer Jan Van den Cloot rond 1897. Wellicht was deze aannemer toen nog in opleiding bij architect Richard Vaes, aangezien hij voor de bouwaanvraag diens briefpapier gebruikt. Vanaf 1900 gaat Van den Cloot zelf in dit huis wonen, zoals blijkt uit bouwdossiers van verbouwingen aan deze woning.

Enkelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder leien mansardedak met centraal dakvenster en twee oeils-de-boeuf; het topstuk op het dakvenster is verdwenen. Fraaie gepleisterde en witgeschilderde lijstgevel met houten kroonlijst op klossen. Drie brede muuropeningen op het met hardsteen beklede gelijkvloers, oorspronkelijk deurvensters, maar al in 1900 omgevormd tot vensters. Verdieping met drie segmentbogige vensteropeningen gevat tussen pilasters, centraal balkon met ijzeren leuning.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1897 # 128, 1900 # 1324.