erfgoedobject

Eclectische meergezinswoning

bouwkundig element
ID
209000
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/209000

Juridische gevolgen

Beschrijving

Deze eclectische meergezinswoning werd gebouwd rond 1911 in opdracht van F. Bram (Leopold Waelplaats 30). De Berchemse architect Léon Heutz maakte het ontwerp. Het gaat om een gebouw bestaande uit twee identieke, spiegelende panden met klassieke plattegronden, met in de centrale travee een doorgang naar achterliggende paardenstal en werkhuis. Op elke verdieping werden twee appartementen voorzien.

Lijstgevel met geel bakstenen parement, afgeboord met houten kroonlijst op klossen en hardstenen plint. De centrale travee is geaccentueerd door twee pilasters. Het eclectische karakter van de gevel wordt bepaald door het materiaalgebruik, onder meer met banden in geglazuurde baksteen en door de heterogene muuropeningen: korfbogige muuropeningen op het gelijkvloers, segmentbogige muuropeningen op eerste en tweede verdieping, ten slotte tot een halve cirkel samengevoegde bovenvensters. De boogvelden boven de bovenvensters waren oorspronkelijk voorzien van versieringen, wellicht plantenslingers in sgraffito.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1911 # 673.

Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Eclectische meergezinswoning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/209000 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.