erfgoedobject

Art-nouveaugetinte meergezinswoning

bouwkundig element
ID
209002
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/209002

Juridische gevolgen

Beschrijving

Deze art-nouveaugetinte, eclectische meergezinswoning werd gebouwd rond 1907 voor F. en K. Van Stappen naar een ontwerp van Jules Dries, die voor hen ook het opbrengsteigendom op nummer 15 tekende. Het pand werd gebouwd als "huis, waarvan het gelijkvloers gedeeltelijk zal benuttigd worden als suikermagazijn en bureel".

Het is een gebouw van zeven traveeën en vier bouwlagen onder platte bedaking. De lijstgevel kreeg een geel bakstenen parement met gebruik van natuursteen en donkere baksteen voor decoratieve elementen zoals kordons, onderdorpels, sierbanden. De gevel is klassiek ingedeeld met houten kroonlijst, hardstenen plint en kordons, regelmatig geplaatste muuropeningen en een dubbelhuisstructuur met een risaliterend uitgewerkte centrale poorttravee. De poortdoorgang is afgewerkt met hardstenen stootblokken; in de vijfde travee zit een deuropening met drie hardstenen treden, wellicht toegang verschaffend tot de oorspronkelijke burelen. Elementen die verwijzen naar de art nouveau zijn de wisselende vensteropeningen (segment- en spiegelbogig) met sierlijk uitgevoerde waterlijsten en de in reliëf uitgevoerde, met zwierige lijnvoering versierde brede latei boven de poort. In het boogveld centraal op de eerste verdieping was oorspronkelijk wellicht ook art nouveau decoratie aangebracht.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers 1907 # 4.

Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Art-nouveaugetinte meergezinswoning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/209002 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.