Meergezinswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Meergezinswoning

Beschrijving

Dit opvallende eclectische pand werd gebouwd rond 1909 naar een ontwerp van Eug. Wattiez voor Theys. Het is een meergezinswoning met winkelgelijkvloers, bestaande uit drie traveeën en vier bouwlagen onder mansardedak. De lijstgevel is bepleisterd, wit geschilderd, en volledig met imitatievoegen afgewerkt. Een brede houten kroonlijst sluit de gevel af, de begane grond kreeg een hoge hardstenen sokkel. De deur- en vensteropeningen zijn rondbogig, de opvallende etalage op de begane grond is korfbogig, met fraai ijzerwerk in de zijlichten. Het accent ligt bij deze gevel op de venstertraveeën, risaliterend uitgewerkt, afgelijnd met pilasters. Op elke verdieping zijn hier twee gekoppelde rondboogvensters aanwezig, op de eerste en tweede verdieping in een verdiept boogveld gevat en met een breed balkon met fijne ijzeren leuning. Een element dat overgenomen werd uit de art nouveau, is de spitsbogige waterlijst met gekrulde uiteinden boven alle vensteropeningen op de verdiepingen.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1909 # 1464.