Neoclassicistische burgerwoning

Beschrijving

Neoclassicistische burgerwoning gebouwd rond 1907 voor rekening van G. Eeckman. De woning telt drie traveeën en drie bouwlagen onder leien mansardedak met twee dakvensters met driehoekig fronton. In vergelijking met de eind-19de-eeuwse voorbeelden van dit type, is deze woning meer versierd, met neorenaissancecartouches in reliëf in de boogvelden op de bel-etage. Verder standaard opdeling en afwerking van de woning, met houten kroonlijst op klossen, hardstenen plint, kordonlijst en doorlopende onderdorpels, imitatievoegen op de begane grond, regelmatig geplaatste rechthoekige muuropeningen, centraal balkon. Op te merken is het gaaf bewaarde houten schrijnwerk. Een aantal elementen is anders uitgevoerd dan op het gevelplan in het bouwdossier: op de tekening zijn de benedenvensters segmentbogig en zit er in de deurtravee een oeil-de-boeuf in plaats van een dakvenster.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1907 # 1193.