erfgoedobject

Burgerhuizen

bouwkundig element
ID
20901
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/20901

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Drie burgerhuizen
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Drie burgerhuizen met een doorlopende gevelwand van drie bouwlagen en negen traveeën afgedekt met een zadeldak (pannen), respectievelijk twee, vier en drie traveeën brede rijhuizen uit de tweede helft van de 19de eeuw. Bepleisterde en geschilderde lijstgevel met horizontale banden op de begane grond en door cordons gemarkeerde vensterregisters. Beluikte rechthoekige benedenvensters. Bovenvensters in geprofileerde omlijstingen met sluitsteen, op de tweede bouwlaag voorts verrijkt met lage gietijzeren leuningen. Verzorgd houtwerk voor de ramen voorzien van schelpmotief boven het middenkalf. Eenvoudig hoofdgestel met kroonlijst op klossen.


Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen  in Vlaanderen 4NB Z-W, Brussel - Gent.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuizen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/20901 (Geraadpleegd op )