Eclectisch hoekcomplex met handelsgelijkvloers

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Alternatieve naam De Nieuwe Linde
Provincie Antwerpen
Gemeente Antwerpen
Deelgemeente Antwerpen
Straat Pacificatiestraat, Edward Pecherstraat
Locatie Pacificatiestraat 47-49, Edward Pecherstraat 58, Antwerpen (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Herinventarisatie Het Zuid (Antwerpen) (geografische herinventarisatie: Mei 2010 - Januari 2013).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Eclectisch hoekcomplex met handelsgelijkvloers

Deze vaststelling is geldig sinds 09-11-2011.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Eclectisch hoekcomplex met handelsgelijkvloers

Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Op het smalle hoekperceel van de Edward Pecher- en de Pacificatiestraat, uitkijkend over het pleintje ter hoogte van de Baron Dhanislaan, is een opvallend, fraai eclectisch hoekcomplex gelegen, waarin nu café "De Nieuwe Linde" is gevestigd (Pacificatiestraat 49). Samen met de twee aansluitende meergezinswoningen (Pacificatiestraat 47 en Edward Pecherstraat 58) werd dit complex rond 1908 gebouwd als winkelhuis met twee woonhuizen in opdracht van vishandelaar John Jespers, naar een ontwerp van architect Emile Vereecken. Ook het pand in de Edward Pecherstraat 56 werd door deze eigenaar en architect gerealiseerd. Het hoekpand vormt de perfecte opener van een heterogeen, veelkleurig eclectisch straatbeeld dat beide straten typeert.

Het hoekcomplex bestaat uit drie gebouwen van vier bouwlagen onder mansardedaken, gekenmerkt door eclectische lijstgevels met een geel bakstenen parement. De lijstgevels van deze panden zijn met een houten kroonlijst op slanke, houten modillons afgelijnd en hebben lage hardstenen plinten. De gele bakstenen parementen worden verlevendigd door banden, rollagen en andere sierelementen in gekleurde baksteen en door muurvelden met art-nouveau-sgraffitopanelen. Segmentbogige muuropeningen op de twee bovenverdiepingen, op gelijkvloers en eerste verdieping rechthoekige vensters, deuren en etalages gevat onder ijzeren latei.

Het symmetrisch opgebouwde hoekpand wordt gekenmerkt door een afgeschuinde hoektravee, met aan weerskanten een gevel van twee traveeën. De vensteropeningen van het hoekpand zijn in verticale, gecementeerde muurvelden gevat, wat voor een ritmering van de gevel zorgt. In de hoektravee een toegangsdeur naar de winkelruimte (nu café), waarboven balkons en een boven de kroonlijst uitstekend zoldervenster. Schrijnwerk grotendeels bewaard, onder meer etalagevensters met gedeelde bovenlichten.

In beide straten sluit bij dit pand een meergezinswoning aan met een sterk gelijkende, maar niet geheel identieke gevels. Beide aansluitende meergezinswoningen zijn lager dan het centrale hoekpand en gevat onder plat dak. De vensteropeningen van tweede en derde bouwlaag zijn samen in een verdiept, gecementeerd muurveld gevat; op de bovenverdieping drie smalle vensters. De woning Pacificatiestraat 47 werd in 1928 met één bouwlaag verhoogd.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1908 # 268, 1928 # 30649.

Bron: Braeken J. & Hooft E. 2011: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Antwerpen, Stad Antwerpen: Zuid, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen ANT2, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Hooft, Elise

Datum tekst: 2011

Relaties

maakt deel uit van Edward Pecherstraat

Edward Pecherstraat (Antwerpen)

maakt deel uit van Pacificatiestraat

Pacificatiestraat (Antwerpen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.