Burgerhuis met apart smeedwerk

Beschrijving

Deze burgerwoning met opvallend smeedwerk werd gebouwd naar een typeplan dat in 1898 werd ingediend door twee postbedienden, Petrus Josephus Lathouwers en Jan Aloïs Van Houdt die allebei eenzelfde woning lieten bouwen in de Pacificatiestraat. De huizen op nummers 28 en 64 zijn aan deze dossiers te linken.

Het gaat om zeer eenvoudige burgerhuizen van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, met een bakstenen parement en segmentbogige muuropeningen, waar het ondertussen overschilderde meerkleurige siermetselwerk de enige decoratie vormden. Omdat aan de gevel van nummer 28 opvallend art-nouveaugetint smeedijzerwerk werd toegevoegd, voor vier consoles onder de kroonlijst en voor de borstwering van het balkon, kreeg deze woning een apart karakter. Het eigentijdse schrijnwerk van vensters en deur werd bewaard.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1898 # 1117, 1898 # 1118.