erfgoedobject

Magazijn

bouwkundig element
ID
209018
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/209018

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Magazijn
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Dit "huis dienende als magazijn" werd rond 1898 gebouwd voor Georges Bowles naar een ontwerp van L. Hamaide. Hamaide koos voor het pand een eclectische stijl, met een lijstgevel met een rood bakstenen parement. Daarmee sluit deze woning aan bij de ontwerpen die we van Hamaide kennen uit het eerste decennium van de 20ste eeuw. Het pand past ook in het straatbeeld van de Pacificatiestraat, dat behalve de witgeschilderde neoclassicistische lijstgevels ook talrijke kleurrijke gevels telt.

Het is een pand van twee traveeën en drie en een halve bouwlagen onder zadeldak waarin twee dakruiters voor ventilatie. De rode bakstenen lijstgevel heeft natuurstenen speklagen, een houten kroonlijst op klossen en een hardstenen plint. Op de begane grond, een brede poort- en vensteropeningen, samen gevat onder een ijzeren I-balk met rozetten. De bovengevel is geritmeerd door drie bakstenen pilasters met hardstenen kapitelen. Op de eerste en tweede verdieping, rechthoekige vensteropeningen onder ijzeren I-balk waarboven een bakstenen ontlastingsboog. De bovenvensters zijn rondbogig en hebben een rollaag met hardstenen sluitsteen. Het houten schrijnwerk is vervangen.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1898 # 1148.

Bron     : -
Auteurs :  Hooft, Elise
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Magazijn [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/209018 (Geraadpleegd op )