Samenstel van vier neoclassicistische burgerhuizen

Beschrijving

Dit neoclassicistische samenstel van vier identieke woningen werd gebouwd rond 1898 voor rekening van Louis en H. Laddyn en Henri Van den Bergh. Het gaat om vier woningen van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, met een opbouw en afwerking die de eind-19de-eeuwse standaarden volgen: bepleisterde en geschilderde lijstgevel met imitatievoegen, houten kroonlijst op klossen en lange modillons, hardstenen plint met lage kelderopeningen, kordons en doorlopende onderdorpels, regelmatig geplaatste muuropeningen, accent op de centrale travee door een balkon met oorspronkelijke een ijzeren leuning en bekroning van het deurvenster door een gebogen fronton. Deels bewaard schrijnwerk; de gevel van nummer 77 werd vervlakt. Het samenstel vormt een mooi voorbeeld van de eind-19de-eeuwse neoclassicistische gevelwanden die de Pacificatiestraat typeren.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1898 # 1542.