erfgoedobject

Rijk versierd neoclassicistisch burgerhuis

bouwkundig element
ID: 209025   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/209025

Juridische gevolgen

Beschrijving

Deze neoclassicistische burgerwoning is een fraai voorbeeld van de rijk versierde, statige architectuur die op de as tussen het Museum voor Schone Kunsten en het voormalige Zuidstation terug te vinden is. De woning werd gebouwd volgens een ontwerp van 1904 door architect Paul Van Glabbeek voor Victor De Bruyn.

Het is een enkelhuis van drie travee├źn en drie bouwlagen onder leien mansardedak met centraal dakvenster met gebogen fronton en twee oeils-de-boeuf. De lijstgevel heeft een verzorgd neoclassicistisch parement, met standaard elementen als houten kroonlijst op modillons, hardstenen plint, kordons, rechthoekige muuropeningen in omlijsting met sluitstukken, bepleistering met imitatievoegen, accentuering van centrale travee door balkons en gebogen fronton.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1904 # 802.

Bron     : Braeken J. & Hooft E. 2011: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Antwerpen, Stad Antwerpen: Zuid, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen ANT2, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Hooft, Elise
Datum  : 2011


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Rijk versierd neoclassicistisch burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/209025 (Geraadpleegd op 15-10-2019)