Hoekgebouw met de Kasteelstraat

Beschrijving

Het hoge neoclassicistische winkelhuis op de hoek van de Lambermontplaats en de Kasteelstraat werd gebouwd rond 1901 voor rekening van mevrouw Anna Thiele.

Het pand steekt door een latere verhoging met één bouwlaag boven de andere bebouwing uit, maar telde oorspronkelijk slechts vier bouwlagen onder zadeldak. In beide straten telt het pand twee traveeën, door versierde pilasters van elkaar gescheiden. De hoek van het gebouw is opvallend afgewerkt door blinde muurvelden die versierd zijn met spiegels en medaillons; op de begane grond is het inkomportaal in een uitgespaarde hoek ingebracht, met een hardstenen pijler die de overkragende hoek draagt. Verder klassieke ornamentiek in gevelindeling, met imitatievoegen en doorlopende onderdorpels, rechthoekige muuropeningen, hardstenen plint.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1901 # 115.