erfgoedobject

Samenstel van twee meergezinswoningen

bouwkundig element
ID
209028
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/209028

Juridische gevolgen

Beschrijving

Samenstel van twee identieke neoclassicistische meergezinswoningen gebouwd rond 1900 voor eigen rekening van aannemer Jos. Mariën. Hij bouwde deze huizen samen met het grote hoekpand met de Kasteelstraat (Kasteelstraat 36) en het aansluitende pand in de Kasteelstraat nr. 34. De woningen in de Kasteelstraat, oorspronkelijk winkelhuizen met puien op de begane grond, zijn verregaand verbouwd. De burgerhuizen op de Lambermontplaats behielden hun opbouw; de gevels zijn evenwel ontdaan van sommige decoraties. De klassiek opgebouwde en afgewerkte burgerhuizen gelden als de standaard bebouwing op het Zuid.

Baksteenbouw van drie traveeën en vier bouwlagen met bepleisterde en beschilderde lijstgevels; gevel van nr. 18 is gedecapeerd. Houten kroonlijst op klossen, hardstenen plint, kordons en doorlopende onderdorpels, regelmatig geplaatste muuropeningen in geprofileerde omlijsting, centrale travee geaccentueerd met balkon met ijzeren leuning en entablement ter hoogte van venster op eerste verdieping. Schrijnwerk op nr. 19 bewaard; de ijzeren voordeur dateert van de jaren 1920.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1900 # 83.

Bron     : Braeken J. & Hooft E. 2011: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Antwerpen, Stad Antwerpen: Zuid, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen ANT2, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Hooft, Elise
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2022: Samenstel van twee meergezinswoningen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/209028 (Geraadpleegd op )