Samenstel van twee meergezinswoningen

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Antwerpen
Deelgemeente Antwerpen
Straat Lambermontplaats
Locatie Lambermontplaats 18, 19, Antwerpen (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Herinventarisatie Het Zuid (Antwerpen) (geografische herinventarisatie: Mei 2010 - Januari 2013).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Samenstel van twee meergezinswoningen

Deze vaststelling is geldig sinds 09-11-2011.

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Leopold De Waelstraat en Lambermontplaats

Deze bescherming is geldig sinds 03-03-1994.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Samenstel van twee identieke neoclassicistische meergezinswoningen gebouwd rond 1900 voor eigen rekening van aannemer Jos Mariën. Hij bouwde deze huizen samen met het grote hoekpand met de Kasteelstraat (Kasteelstraat 36) en het aansluitende pand in de Kasteelstraat nr. 34. De woningen in de Kasteelstraat, oorspronkelijk winkelhuizen met puien op de begane grond, zijn verregaand verbouwd. De burgerhuizen op de Lambermontplaats behielden hun opbouw; de gevels zijn evenwel ontdaan van sommige decoraties. De klassiek opgebouwde en afgewerkte burgerhuizen gelden als de standaard bebouwing op het Zuid.

Baksteenbouw van drie traveeën en vier bouwlagen met bepleisterde en beschilderde lijstgevels; gevel van nr. 18 is gedecapeerd. Houten kroonlijst op klossen, hardstenen plint, kordons en doorlopende onderdorpels, regelmatig geplaatste muuropeningen in geprofileerde omlijsting, centrale travee geaccentueerd met balkon met ijzeren leuning en entablement ter hoogte van venster op eerste verdieping. Schrijnwerk op nr. 19 bewaard; de ijzeren voordeur dateert van de jaren 1920.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1900 # 83.

Bron: Braeken J. & Hooft E. 2011: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Antwerpen, Stad Antwerpen: Zuid, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen ANT2, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Hooft, Elise

Datum tekst: 2011

Relaties

maakt deel uit van Lambermontplaats

Lambermontplaats (Antwerpen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.