Art-nouveaugetinte meergezinswoning

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Antwerpen
Deelgemeente Antwerpen
Straat Lambermontplaats
Locatie Lambermontplaats 28, 29, Antwerpen (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Herinventarisatie Het Zuid (Antwerpen) (geografische herinventarisatie: Mei 2010 - Januari 2013).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Art-nouveaugetinte meergezinswoning

Deze vaststelling is geldig sinds 09-11-2011.

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Leopold De Waelstraat en Lambermontplaats

Deze bescherming is geldig sinds 03-03-1994.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

In 1910 laat herbergier Jos Van Looy een opbrengstwoning met drie wooneenheden bouwen door de Dendermondse bouwmeester Ernest Vander Cruyssen. De gele bakstenen gevel valt op door de veelkleurige art-nouveaudecoraties.

Het is een woning van vier bouwlagen en drie traveeën onder zadeldak, met een eclectische lijstgevel die door het gele bakstenen parement, door de heterogene muuropeningen, door de grillig vormgegeven luifels boven de deuren en door de veelkleurige tegeldecoraties, een art-nouveaukarakter heeft. Fraaie houten kroonlijst op slanke, lange modillons, hardstenen plint, kordons en doorlopende onderdorpels. De centrale travee is risaliterend uitgewerkt en geaccentueerd door een breed benedenvenster dat op de hardstenen tussendorpels een fraaie driezijdige erker draagt, op zijn beurt bekroond door een balkon met ijzeren leuning.

Rechthoekige deuren met een bovenlicht, beide in hardstenen omlijsting gevat en versierd met een art nouveau luifel met grillige hardstenen consoles. Op de tweede en derde bouwlaag rechthoekige vensters in zijtraveeën met hardstenen bovendorpels, op de tweede bouwlaag met art nouveau belijning. De bovenvensters zijn segmentbogig, met waterlijsten. Gebruik van veelkleurige tegels met florale art-nouveaumotieven op de erker en in de borstweringen van de vensters. Klassieke eind-19de-eeuwse plattegrond, met achter elkaar liggende kamers geflankeerd door gang met trappenhuis.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1910 # 77.

Bron: Braeken J. & Hooft E. 2011: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Antwerpen, Stad Antwerpen: Zuid, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen ANT2, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Hooft, Elise

Datum tekst: 2011

Relaties

maakt deel uit van Lambermontplaats

Lambermontplaats (Antwerpen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.