Teksten van Kloosterkapel van de paters oblaten

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/209035

Kloosterkapel van de paters oblaten ()

Neogotische kloosterkapel van de paters oblaten, gebouwd in 1906-1908 door aannemer Remi Follet (De Panne). Naast de ingang van de kerk herinnert een bronzen plaat aan Koning Albert I en familie die tijdens de Eerste Wereldoorlog de misdiensten in deze kerk bijwoonden. Het kerkje draagt sindsdien dan ook de titel van ‘Koninklijke Kapel’.

Eenbeukig, noord-zuid georiënteerd zaalkerkje van acht traveeën onder zadeldak (dakkapellen en leien), afgesloten door driezijdige apsis. Ter hoogte van de zesde en zevende westelijke travee van het schip, kapel oostzijde) en sacristie (westzijde). Gebouwd in oranjerode baksteen op een plint van grote geel-bruine baksteen en met natuursteen voor waterlijsten, maaswerk en afzaten. Voorgevel met overhoeks geplaatste steunberen en natuurstenen banden in het baksteenmetselwerk. Twee spitsboogvensters en een oculus centraal in de puntgevel, afgeboord door een houten, wit geverfde kroonlijst en bekroond met een achthoekige dakruiter met uurwerk. Voorportaal met getoogde toegang onder blind spitsbogig timpaan, thans wit geverfd en met afbeelding van de koninklijke Belgische kroon. Voorportaal overdekt door een zadeldak (leien) met smeedijzeren kruis en overhangende kroonlijst (hout, wit geverfd), versierd met stijl en balk in de geveltop. Open spitsbogige doorgangen in de zijgevels van het voorportaal. Door steunberen geleed schip, verlicht door getoogde vensters ingevuld met maaswerk van drie lancetten. Langsgevel van de sacristie uitgebouwd met twee puntgevels waarin centrale oculi. Apsis met per travee een lancetvenster met ingeschreven drielob, gevat onder een verhoogd puntgeveltje.

Wit geverfd interieur met driezijdige houten overdekking, geschraagd door houten gespannen op geprofileerde kraagstenen. Apsis overwelfd met een driezijdig, spits houten gewelf met houten ribben. Boven de vensters, houten hanger met vaalgrijze gordijnen. Vloer in oranje terrazzo. Orgeltribune (orgel met neogotisch houtsnijwerk) op twee smeedijzeren, wit geverfde zuilen. Vier neogotische biechtstoelen. Vensters in het schip met modern glas in lood (gesigneerd M. Leenknegt, Kwaremont), vensters in het koor en de zijkapel zijn neogotisch (ongesigneerd). Op de verhoogde koorvloer, natuurstenen altaar (altaarblad op vier neogotische zuiltjes). Beeld van Maria met Kind op de maansikkel in spitsbogige nis in de apsis.

Aansluitend op de westzijde van de kerk, recent klein kloosterpand op vierkant grondplan, in hedendaagse baksteenbouw. Aan de oostzijde, Mariagrot in rotsbeton gebouwd in opdracht van pater Mazure, kloosteroverste van 1921 tot 1927. Aan de straatzijde, parkje met gedenksteen ter ere van koning Leopold III, opgericht in 1982.


Auteurs:  Debonne, Vincent
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kloosterkapel van de paters oblaten [online], https://id.erfgoed.net/teksten/130905 (geraadpleegd op ).


Kloosterkapel van de paters oblaten ()

De Koninklijke Kapel van de Paters Oblaten is gelegen te midden van een woonwijk langs de Kapellelaan, even ten noorden van het rondpunt van de Duinkerkelaan, de Koninklijke Baan, de Westhoeklaan, de Dynastielaan en de Leopold-I-esplanade. Tegen de voorgevel, links van de toegang, hangt de gedenkplaat.

Historische achtergrond

Koning Albert I en Koningin Elisabeth hadden tijdens de Eerste Wereldoorlog een onderkomen in De Panne, in een villa langs de zeedijk (die tijdens de Tweede Wereldoorlog verwoest werd). Ze ontvingen er talrijke hoogwaardigheidsbekleders. Mede hierdoor wordt De Panne de feitelijke hoofdstad van onbezet België genoemd. Koning Albert verbleef met zijn familie in De Panne tot 16 augustus 1917. Daarna verbleef de koninklijke familie in het kasteel Sinte-Flora in De Moeren. De hofhouding vertrok definitief uit De Panne op 24 oktober 1918.

's Zondags woonde de koninklijke familie de mis bij in de Oblatenkapel. In deze kapel werd prinses Marie-José op haar Vormsel voorbereid. De bisschop van Nancy wijdde op 24 februari 1915 zes jonge seminaristen.

De Oblatenkapel werd gebouwd in de periode 1906-1913. Veel toeristen waren verheugd toen de paters in 1908 hun kapel dichter bij de zee bouwden. Dit bespaarde hen de weg naar de dorpskerk, ze hoefden zich niet langer te mengen onder de vissers en ze konden de mis in het Frans volgen. In 1913 werd de kapel met nog een koor uitgebreid. Later kreeg de kapel de toevoeging 'Koninklijke'.

Kenmerken

Ingewerkte bronzen gedenkplaat met rechthoekige hardstenen omlijsting met geprofileerde kroonlijst en klein geprofileerd driehoekig fronton.

Bovenaan: de Belgische kroon; hieronder: 'Z.M. Koning Albert', 'H.H. Koningin Elisabeth', 'Z.K.H. Prins Leopold', 'Z.K.H. Prins Karel', 'H.K.H. Princes Marie-José woonden in deze kapel bediend door de paters Oblaten, de goddelijke diensten bij gedurende de oorlog 14-18'.

'S.M. le roi Albert', 'S.M. la reine Elisabeth', 'S.A.R. le prince Léopold', 'S.A.R. le prince Charles', 'S.A.R. la princesse Marie-José assistaient pendant la guerre 14-18 aux offices divins célébrés en cette chapelle desservie par les pères Oblats'. De letters staan in vlakreliëf.

  • BAUWENS J. 1999: De Panne, West-Vlaamse Gidsenkring Westhoek, XXV.2, 19-23.
  • BIJNENS B. 1971-1972: De Panne gedurende de eerste wereldoorlog, Bachten de kupe, XIII.6, 118-120; XIII.7, 138-144; XIV.3; XIV.4, 94-118; XIV.5, 117-118.
  • BIJNENS B. 1994: Enkele gegevens over de Panne tijdens de Eerste Wereldoorlog, Bachten de kupe, XXXVI.4, 107-127.
  • JACOBS M. 1996: Zij die vielen als helden... Inventaris van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen, deel 2, Brugge.

Bron: WOI Relict (469): Gedenkplaat koninklijke familie in Oblaten-kapel (De Panne - WOI)
Auteurs:  Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kloosterkapel van de paters oblaten [online], https://id.erfgoed.net/teksten/393645 (geraadpleegd op ).