erfgoedobject

Villa Mijn lust

bouwkundig element
ID
209039
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/209039

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Mijn lust
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Villa 'Mijn lust' (opschrift in topgevel aan de straatkant) van 1935 naar ontwerp van de Waregemse architect Gentiel Van Eeckhoutte voor de heer Dehaerinck. Art-decogetinte woning met gekasseide oprit, omgeven door tuin met vrijstaande garage behorend tot het oorspronkelijke ontwerp.

De villa telt een bouwlaag op een half bovengrondse kelderverdieping en is overdekt door een in een tentdak uitlopend mansardedak met zwart geglazuurde mechanische pannen. Kroonlijst vernieuwd in PVC. Decoratief uitgewerkt metselwerk in geel-bruine bakstenen en horizontale banden in beton die de verdiepingen afbakenen. Sporen van een zwarte inkleuring van het voegwerk zijn nog zichtbaar. Langsgevels met centraal risaliet bekroond door geveltop en ingevuld met tweezijdige erkertjes. De langsgevel aan de tuinzijde bevat links van het middenrisaliet een brede driezijdige erker met ronde stijlen in beton met erboven gelegen balkon voor het dakraam. Rechts bevindt zich de via een trap toegankelijke inkomportiek met twee grote rondbogen, oorspronkelijk open maar thans verglaasd. Daarboven een driezijdig balkon voor het dakraam. Vernieuwd schrijnwerk (PVC) van de ramen. Vensterbanken in donkergrijze tegels die doorlopen in de gevelwanden. Houten voordeur gevat in uitspringende rondboogopening, voorzien van rond bovenlicht met glas-in-lood achter ijzeren grille. Binnenin nog oorspronkelijke deuren met rechthoekige bovenlichten met glas-in-lood, vloeren in een patroon van gele, rode en grijze cementtegels en een trap met oorspronkelijk, art-decogetint houtwerk.

In de tuin, garage in baksteen, overdekt door een mansardedak met zwart geglazuurde mechanische pannen. Dakramen in de korte zijden van het dak, vernieuwde kroonlijst in PVC. Wit geverfde, houten poorten in de langsgevel aan de tuinzijde, ramen met vernieuwd schrijnwerk (PVC) in de dwarsgevels.


Bron     : -
Auteurs :  Debonne, Vincent
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Villa Mijn lust [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/209039 (Geraadpleegd op )