Noodwoning uit het interbellum

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Kortemark
Deelgemeente Handzame
Straat Handzaamse Nieuwstraat
Locatie Handzaamse Nieuwstraat 9, Kortemark (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Aanvulling inventaris bouwkundig erfgoed 2010 (geografische herinventarisatie: 14-09-2009 - 01-09-2010).
Links

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Noodwoning uit het interbellum

Deze bescherming is geldig sinds 01-10-2010.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Noodwoning uit het interbellum

Deze vaststelling is geldig sinds 20-09-2010.

Beknopte karakterisering

Typologienoodwoningen
Dateringinterbellum
Thema Noodwoningen opgericht na de Eerste Wereldoorlog
Tags Eerste Wereldoorlog

Beschrijving

Noodwoning van het Koning Albertfonds, type Jouret & Speltinckx, opgetrokken uit beton en hout. Deze noodwoning gaat terug op een 'Jouret Simple', een betonnen paviljoen met standaardafmetingen 6,14 x 7,84 m, met vier kamers. Dit huis werd luidens het kadaster in gebruik genomen in 1923.

De gemeente Kortemark werd zoals de meeste gemeenten in de Westhoek na de Eerste Wereldoorlog door de staat geadopteerd. In Handzame zouden er ten gevolge van de Eerste Wereldoorlog op een totaal van 699 woningen 274 woningen totaal vernield zijn, 130 voor meer dan de helft beschadigd zijn en 295 huizen licht beschadigd zijn. Geen enkel huis had de oorlog intact overleefd. In het dorp werden na de oorlog naar verluidt vier barakken van het type Jouret & Speltinckx opgericht, verspreid over het dorp. Vandaag de dag is enkel deze barak in de Handzaamse Nieuwstraat bewaard gebleven.

Gestandaardiseerde noodwoning, grotendeels uit beton, met kelder en zadeldak onder betonnen dakpannen. De aanbouw werd wellicht later deels afgebroken en vernieuwd. In de betonnen balken in het kelderplafond zijn ijzeren lussen zichtbaar, mogelijks gebruikt voor de bewapening en het vervoer van de balken. Buitenmuren bestaande uit stijl- en regelwerk in beton, met invulling van betonplaten volgens het principe van twee vakken per kamer, al dan voorzien van een vensteropening. Naast het woonhuis werden gelijkaardige prefabelementen gebruikt voor een uitbreiding van het gebouw met een iets lagere aanbouw, nu onder zadeldak met golfplaten. Aan de achterzijde van het huis werd de gevel met baksteen opgevuld en gecementeerd en werd een dakvenster toegevoegd. Aan voorzijde en zijkant zitten nog originele schuifraamkozijnen, waarvan het venster oorspronkelijk door roedes verdeeld was. Naast de voordeur steekt een verticale langwerpige vensteropening, een typisch element van het type Jouret & Speltinckx. De structuur binnenin is grotendeels behouden, met stenen binnenmuren en originele paneeldeuren. De oorspronkelijke buiskachel is vervangen. De vloer dateert wellicht van later.

Bron: Beschermingsdossier Noodwoningen in West-Vlaanderen

Auteurs: Decoodt, Hannelore

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Handzaamse Nieuwstraat

Handzaamse Nieuwstraat (Kortemark)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.