Hotel in neoclassicistische stijl

Beschrijving

Op de hoek van de Beeldhouwersstraat en de Graaf van Hoornestraat is een statig hotel voor reizigers in neoclassicistische stijl gebouwd. Op de hoekpercelen grenzend aan de Leopold De Waelplaats waren dergelijke grote hoekcomplexen met horecazaken een populaire investering. Gezien de nabijheid van het Museum voor Schone Kunsten en de Hippodroom, werd op dit plein veel clandisie verwacht. Het pand werd rond 1898 gebouwd door de aannemer Xavier Sterkendries, in opdracht van Joseph Picéni. Op hetzelfde moment liet hotelier Picéni door Sterkendries de "Villa Louise" optrekken in de Oudekerkstraat. Omstreeks 1930 werd het etablissement onder de naam "Hotel Brabo" uitgebaat door Albert Blavier.

Hoekpand van drie + drie traveeën en drie bouwlagen onder leien mansardedak. De twee bepleisterde en witgeschilderde lijstgevels hebben een neoclassicistische opdeling en afwerking: houten kroonlijst, hardstenen plint, kordons en doorlopende onderdorpels, regelmatig geplaatste rechthoekige vensteropeningen, deurvensters op gelijkvloers. Oorspronkelijk waren de gevels rijk versierd, met onder meer grote top- en vleugelstukken voor de dakvensters, pilasters op de hoeken van de gevels, imitatiebossage op het gelijkvloers en imitatievoegen op de verdiepingen, de vensters op de eerste verdieping in entablementen.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1898 # 1979; Vreemdelingendossiers, 481 # 34227.