Caféhuis ontworpen door Fl. Verbraeken

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Alternatieve naam Café De Hopper
Provincie Antwerpen
Gemeente Antwerpen
Deelgemeente Antwerpen
Straat Leopold de Waelstraat, Verschansingstraat
Locatie Leopold de Waelstraat 2, Verschansingstraat 1, Antwerpen (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Herinventarisatie Het Zuid (Antwerpen) (geografische herinventarisatie: Mei 2010 - Januari 2013).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Caféhuis ontworpen door Fl. Verbraeken

Deze vaststelling is geldig sinds 09-11-2011.

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Leopold De Waelstraat en Lambermontplaats

Deze bescherming is geldig sinds 03-03-1994.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Groot neoclassicistisch hoekpand ontworpen in 1901 door Florent Verbraeken als "caféhuis" met appartementen op de verdiepingen voor J.A. Van Riet.

Het pand is ingeplant op een smal hoekperceel grenzend aan de Leopold De Waelplaats, uitkijkend op het Museum voor Schone Kunsten. Daarmee neemt het één van de duurste percelen in van het originele verkavelingsplan van het Zuid. Dergelijke hoekpercelen bij pleinen en openbare gebouwen werden op het Zuid meestal ingenomen door meergezinswoningen met een handelsgelijkvloers.

Het is een hoekpand van vier bouwlagen onder zadeldak en vijf traveeën in de Leopold De Waelstraat, een hoektravee uitkijkend op de Leopold De Waelplaats en twee traveeën in de Verschansingsstraat. De lijstgevels zijn onder een doorlopende houten kroonlijst gevat, in de hoektravee torent daar nog een met gebogen fronton bekroond dakvenster bovenuit, oorspronkelijk met top- en vleugelstukken. Bepleisterd en witgeschilderd parement op lage hardstenen plint; de neoclassicistische ornamentiek is zeer verzorgd en goed bewaard. Begane grond met vijf grote rondbogige deurvensters op de hoek, een rechthoekige deuropening in de linker travee als toegang tot de bovenliggende appartementen. Op de verdiepingen rechthoekige vensteropeningen en telkens een andere gevelafwerking. Eenvoudige tweede bouwlaag met imitatievoegen en vensters met ijzeren stang als borstleuning. Op de derde en vierde bouwlaag zijn de traveeën door pilasters van elkaar gescheiden en zijn panelen met sierstucwerk aangebracht.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1901 # 1013.

Bron: Braeken J. & Hooft E. 2011: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Antwerpen, Stad Antwerpen: Zuid, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen ANT2, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Hooft, Elise

Datum tekst: 2011

Relaties

maakt deel uit van Leopold De Waelstraat

Leopold de Waelstraat (Antwerpen)

maakt deel uit van Verschansingstraat

Verschansingstraat (Antwerpen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.