erfgoedobject

Neoclassicistisch ensemble van 1902

bouwkundig element
ID: 209046   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/209046

Juridische gevolgen

Beschrijving

Monumentaal neoclassicistisch ensemble, in 1902 gebouwd voor rekening van F. Brughmans die de woningen plande te verhuren. De gevelrij bestaat uit vijf enkelhuizen van twee traveeën en vier bouwlagen, die door een homogene gevelafwerking en een risaliterende uitwerking van de centrale traveeën, als één geheel worden ervaren, ondanks de ondertussen verschillende kleuren van de gevelbeschildering.

Lijstgevels gevat onder een doorlopende houten kroonlijst op modillons, lage hardstenen plint. Bepleisterd en beschilderd parement, horizontaal geritmeerd door imitatievoegen, kordons en doorlopende onderdorpels. Rechthoekige muuropeningen in omlijstingen; balkons in venstertravee van elke woning. De centrale woning (nummer 8) is uitgewerkt als centraal risaliet, met een bekronend driehoekig fronton waarvan het topstuk is verdwenen, extra versiering met onder meer borstweringen, cartouches met jaartal "ANNO 1902" en gebogen frontons op de aflijnende pilasters.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1902 # 771.

Bron     : Braeken J. & Hooft E. 2011: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Antwerpen, Stad Antwerpen: Zuid, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen ANT2, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Hooft, Elise
Datum  : 2011


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Neoclassicistisch ensemble van 1902 [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/209046 (Geraadpleegd op 09-07-2020)