erfgoedobject

Neoclassicistisch burgerhuis

bouwkundig element
ID
209047
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/209047

Juridische gevolgen

Beschrijving

In 1904 ontwerpt architect Louis Hamaide een rentenierswoning voor Louis Hagens. Het bouwdossier bevat twee geveltekeningen, één met een zwierige art-nouveaubelijning van alle muuropeningen (8 augustus 1904) en één met een klassieke neoclassicistische afwerking (oktober 1904); de laatste versie is uitgevoerd.

Burgerhuis van twee traveeën en drie bouwlagen op hoog souterrain, gevat onder zadeldak. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met kroonlijst op klossen en modillons; indeling met kordons en doorlopende muuropeningen. Smalle deurtravee rechts met rechthoekige deur met bovenlicht in natuurstenen omlijsting; twee smalle rechthoekige vensteropeningen in omlijsting. Accent op brede venstertravee met hoge arduinen plint waarin keldervenster, breed rondbogig raam op verhoogde begane grond. Segmentbogig venster op tweede en rechthoekig venster op derde bouwlaag, allebei met balkon met ijzeren leuning.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1904 # 1739.

Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Neoclassicistisch burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/209047 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.