Neoclassicistisch burgerhuis

Straat Leopold de Waelstraat
Locatie Leopold de Waelstraat 14, Antwerpen (Antwerpen)

• Herinventarisatie Het Zuid (Antwerpen) (geografische herinventarisatie: Mei 2010 - Januari 2013).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Neoclassicistisch burgerhuis

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Leopold De Waelstraat en Lambermontplaats

Beschrijving

In 1904 ontwerpt architect Louis Hamaide een rentenierswoning voor Louis Hagens. Het bouwdossier bevat twee geveltekeningen, één met een zwierige art-nouveaubelijning van alle muuropeningen (8 augustus 1904) en één met een klassieke neoclassicistische afwerking (oktober 1904); de laatste versie is uitgevoerd.

Burgerhuis van twee traveeën en drie bouwlagen op hoog souterrain, gevat onder zadeldak. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met kroonlijst op klossen en modillons; indeling met kordons en doorlopende muuropeningen. Smalle deurtravee rechts met rechthoekige deur met bovenlicht in natuurstenen omlijsting; twee smalle rechthoekige vensteropeningen in omlijsting. Accent op brede venstertravee met hoge arduinen plint waarin keldervenster, breed rondbogig raam op verhoogde begane grond. Segmentbogig venster op tweede en rechthoekig venster op derde bouwlaag, allebei met balkon met ijzeren leuning.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1904 # 1739.

Bron: Braeken J. & Hooft E. 2011: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Antwerpen, Stad Antwerpen: Zuid, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen ANT2, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Hooft, Elise