erfgoedobject

Neoclassicistisch burgerhuis

bouwkundig element
ID: 209049   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/209049

Juridische gevolgen

Beschrijving

In 1905 laat F. Wagemans naast zijn eigen woning op nummer 26, een tweede neoclassicistisch burgerhuis bouwen. Het is een enkelhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak. De bepleisterde en beschilderde gevel heeft een klassieke neoclassicistische opbouw en afwerking, met houten kroonlijst op modillons, hardstenen plint, kordons en doorlopende onderdorpels, regelmatig geplaatste rechthoekige muuropeningen in omlijsting met oren, imitatievoegen op verdiepingen en imitatiebossage op verhoogde begane grond. De centrale travee is geaccentueerd door twee balkons die verbonden zijn met ronde zuilen; op de geveltekening van de bouwaanvraag zien we dat dit element later is aangebracht en dat er oorspronkelijk maar één balkon was op de tweede bouwlaag.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1905 # 1394.

Bron     : Braeken J. & Hooft E. 2011: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Antwerpen, Stad Antwerpen: Zuid, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen ANT2, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs : Hooft, Elise
Datum  : 2011


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Neoclassicistisch burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/209049 (Geraadpleegd op 23-05-2019)