Samenstel van twee neoclassicistische meergezinswoningen

Straat Leopold de Waelstraat
Locatie Leopold de Waelstraat 30-32, Antwerpen (Antwerpen)

• Herinventarisatie Het Zuid (Antwerpen) (geografische herinventarisatie: Mei 2010 - Januari 2013).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Samenstel van twee neoclassicistische meergezinswoningen

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Leopold De Waelstraat en Lambermontplaats

Beschrijving

Samenstel van twee identieke neoclassicistische winkelhuizen gebouwd rond 1909 door de Naamlooze Maatschappij "Vooruitzicht" in opdracht van juffrouw Van Hooydonck.

Enkelhuizen van drie traveeën en vier bouwlagen onder lessenaarsdak. Lijstgevels met klassieke neoclassicistische opbouw en afwerking: houten kroonlijst op klossen waaronder een stucfries, lage hardstenen plint, kordons en doorlopende onderdorpels, imitatievoegen op tweede bouwlaag, regelmatig geplaatste rechthoekige muuropeningen in omlijstingen met oren. Op de begane grond werden op de geveltekening in het bouwdossier voor beide woningen fraaie houten winkelpuien voorzien; enkel op nummer 30 is nog een pui aanwezig; de ijzeren borstweringen op eerste en tweede verdieping zijn verwijderd.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1909 # 36.

Bron: Braeken J. & Hooft E. 2011: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Antwerpen, Stad Antwerpen: Zuid, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen ANT2, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Hooft, Elise