Neoclassicistisch burgerhuis

Beschrijving

Neoclassicistisch burgerhuis ontworpen in 1902 door bouwmeester A. Vander Heyden voor weduwe Van der Veken.

Het betreft een statige woning van drie traveeën en vier bouwlagen onder plat dak, met een lijstgevel die een fraaie neoclassicistische afwerking kreeg, waarvan de centrale bekroning met driehoekig fronton is verdwenen. Standaard elementen als houten kroonlijst op klossen, hardstenen plint, hardstenen kordons en doorlopende onderdorpels. De centrale travee is geaccentueerd, wat een verticaliserend effect heeft. De bepleistering is per bouwlaag met andere ornamenten afgewerkt: imitatiebossage waarin een korfbogige deuropening in zware omlijsting is verwerkt op de begane grond; tweede bouwlaag met imitatievoegen en balkon met deurvenster met entablement; derde bouwlaag met versierd boogveld boven centraal venster; bovenverdieping met pilasters die oorspronkelijk het fronton droegen en met boogvelden versierd met maskers (boven) en rolwerkcartouches met opschrift "ANNO 1903".

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1902 # 1343.