erfgoedobject

Neoclassicistisch hoekgebouw

bouwkundig element
ID
209053
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/209053

Juridische gevolgen

Beschrijving

Neoclassicistisch hoekpand op de hoek van de Leopold De Waelstraat met de Lambermontplaats. De woning werd gebouwd rond 1901 voor rekening van handelaar Jules Lestienne, wiens initialen in het gebroken fronton op de gevel zijn vermeld.

Dit fraaie neoclassicistische pand maakt de verbinding tussen de huizenrij in de Leopold de Waelstraat en de Lambermontplaats. De hoekpercelen in de Zuidwijk zijn doorgaans met dergelijke neoclassicistische panden bebouwd, wat het beeld van de wijk typeert. Het is een pand van twee traveeën op het plein en vier traveeën in de Leopold De Waelstraat; met één bouwlaag verhoogd tot vier bouwlagen rond 1928. Lijstgevels met klassieke neoclassicistische opbouw en afwerking: houten kroonlijst op klossen, hardstenen plint, kordons en doorlopende onderdorpels, rechthoekige muuropeningen in omlijstingen met sluitstukken en oren op de verdiepingen. De brede deurtravee is geaccentueerd door een entablement boven, een balkon en een gebroken rond fronton met initialen "JL".

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1901 # 643.

Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Neoclassicistisch hoekgebouw [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/209053 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.