Eclectisch hoekpand

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Antwerpen
Deelgemeente Antwerpen
Straat Leopold de Waelstraat
Locatie Leopold de Waelstraat 37, Antwerpen (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Herinventarisatie Het Zuid (Antwerpen) (geografische herinventarisatie: Mei 2010 - Januari 2013).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Eclectisch hoekpand

Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019.

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Leopold De Waelstraat en Lambermontplaats

Deze bescherming is geldig sinds 03-03-1994.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Het eclectische hoekpand op de hoek van de Lambermontplaats en de Leopold De Waelstraat is ontworpen in 1903 door Adolphe Vander Heyden voor Stevens.

Het is een statige meergezinswoning van vier bouwlagen onder plat dak en twee traveeën in de Leopold de Waelstraat en drie traveeën uitkijkend over de Lambermontplaats. Oorspronkelijk was de begane grond niet van etalages voorzien en had het een standaard neoclassicistische afwerking met imitatievoegen en rechthoekige venster- en deuropeningen; nog steeds zit er in elke gevel een deur.

De lijstgevels zijn afgeboord met een houten kroonlijst op klossen en hebben een parement uit similinatuursteen. De onregelmatige plaatsing van de in vorm afwisselende muuropeningen geeft het pand, ondanks de neoclassicistische ornamentiek, een eclectisch karakter. Er zijn rechthoekige, segmentbogige en rondbogige vensteropeningen, die oorspronkelijke allemaal van ornamentiek waren voorzien: een aantal kregen een bekroning met een fronton, andere hebben een met stucwerk opgevuld blind boogveld of een entablement. Sierelementen die de gevel verder afwerkten, zijn een masker in stucwerk, een fries met plantenslingers onder de kroonlijst, medaillons en sierankers. Niet alle ornamentiek bleef bewaard. De gevel in de Leopold de Waelstraat werd het meest expressief afgewerkt: de hoektravee is geaccentueerd door een driezijdige erker, bekroond met een balkon met originele, gekoppelde deurvensters; de linkertravee in deze straat heeft bovenaan een loggia.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1903 # 1515.

Bron: Braeken J. & Hooft E. 2011: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Antwerpen, Stad Antwerpen: Zuid, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen ANT2, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Hooft, Elise

Datum tekst: 2011

Relaties

maakt deel uit van Leopold De Waelstraat

Leopold de Waelstraat (Antwerpen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.