erfgoedobject

Twee identieke neoclassicistische meergezinswoningen

bouwkundig element
ID
209056
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/209056

Juridische gevolgen

Beschrijving

Dit samenstel van twee begin-20ste-eeuwse neoclassicistische burgerhuizen valt op doordat de woningen maar twee traveeën tellen, in een straat waar statige woningen van drie tot vier bouwlagen het beeld bepalen.

De identieke, spiegelend naast elkaar gebouwde meergezinswoningen tellen twee traveeën en drie bouwlagen op een hoog souterrain. De lijstgevels zijn afgewerkt met een standaard neoclassicistische ornamentiek en opbouw, volledig passend in het algemene beeld van de Zuidwijk. Elementen zijn de houten kroonlijst op klossen, tandfries, hardstenen plint, kordons en doorlopende onderdorpels, imitatievoegen, erkers en balkons en venstertraveeën, rechthoekige muuropeningen in geprofileerde omlijstingen met sluitstenen, stucversiering zoals een fries met plantenslingers onder de kroonlijst en de medaillons boven de bovenvensters.


Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Twee identieke neoclassicistische meergezinswoningen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/209056 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.