erfgoedobject

Eclectisch ensemble ontworpen door Fl. Verbraeken

bouwkundig element
ID
209061
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/209061

Juridische gevolgen

Beschrijving

In het begin van de Leopold De Waelstraat springt een kleurrijk ensemble van vier eclectische winkelhuizen in het oog. De nummers 3 tot 9 werden in 1902 ontworpen door architect Florent Verbraeken in opdracht van verschillende bouwheren. Constant Janssens was opdrachtgever voor nummers 3 en 5, Alexander Janssens voor nummer 7 en F. Aerden voor nummer 9.

Het zijn vier woon- en winkelpanden van drie traveeën en vier bouwlagen onder zadeldaken. De lijstgevels, gevat tussen houten kroonlijst op klossen of sierlijke modillons (7-9) en hardstenen plinten, krijgen door het materiaalgebruik en door de afwisseling van talrijke vormen muuropeningen een eclectisch karakter. Het parement bestaat uit witte tegels met hardstenen, bruine of zwarte banden; elementen uit de art nouveau zijn het zwierige ijzerwerk voor balkons, de (grotendeels verwijderde) sgrafittopanelen in de boogvelden van de vensteropeningen en de winkelpui die nr. 9 oorspronkelijk bezat. Ook de winkelpuien van nummers 5 en 7, wel nog bewaard, zijn met zorg uitgewerkt, waarbij de pui van nummer 5 gevat is in een grote natuurstenen korfboog en nummer 7 een houten winkelpui heeft waarvan de oorspronkelijke structuur met gedeelde bovenlichten en twee deuren is bewaard.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1902 # 610 (3-5), 1902 # 2106 (7), 1902 # 2105 (9).

Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Eclectisch ensemble ontworpen door Fl. Verbraeken [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/209061 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.