Neoclassicistisch hoekcomplex

Beschrijving

Op het spitse hoekperceel van de Leopold De Waelstraat, de Leopold De Waelplaats en de Graaf Van Hoornestraat liet F. Lambrechts rond 1899 een groot hoekcomplex bouwen bestaande uit twee identieke neoclassicistische meergezinswoningen met handelsgelijkvloers. Zowel de stijl, de omvang als de functie van dit pand is kenmerkend voor de bebouwing rond de Leopold De Waelplaats.

Het gaat om twee panden van vier bouwlagen en twee traveeën + hoektravee + twee traveeën, onder zadeldaken. Standaard neoclassicistische afwerking van de lijstgevels met houten kroonlijst op klossen, hardstenen plint, rechthoekige muuropeningen in omlijsting met sluitstuk. Op de begane grond houten winkelpuien; de gevels van de verdiepingen zijn verticaliserend uitgewerkt, met pilasters die de venstertraveeën van elkaar scheiden.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1899 # 499.