Twee neoclassicistische burgerhuizen

Beschrijving

Deze twee neoclassicistische woningen zijn als samenstel van twee bijna identieke woningen gebouwd rond 1898 voor rekening van Verhaegen naar ontwerp van P.J. Sterkendries. De indeling van de begane grond was van bij het ontwerp gedifferentieerd, met op nummer 6 een winkelpui en op nummer 8 twee vensters en een deur. De geveltekeningen wijken in een aantal zaken af van de gevels anno 2010, onder meer de voordeur van nummer 8, die op het plan aan de andere kant zit. De twee woningen zijn voorbeelden van de standaard neoclassicistische burgerhuizen die het karakter van het Zuid bepalen. Ze tellen drie bouwlagen en drie traveeën onder leien mansardedak. De bepleisterde en beschilderde gevels hebben houten kroonlijsten op klossen en modillons, hardstenen plinten, kordons en doorlopende onderdorpels, regelmatig geplaatste rechthoekige muuropeningen in sobere omlijstingen, accent op de centrale travee met twee kleine balkons.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1898 # 1219.