Ensemble van zes burgerhuizen

Beschrijving

Ensemble van zes woningen ontworpen in 1898 door bouwmeester Jan De Vroey voor P.J. Binders (38-42) en voor F. Goris (44-48). Opvallend aan dit ensemble is de stijlencombinatie, waarbij twee eclectische winkelhuizen met rode bakstenen gevels de vier centrale neoclassicistische lijstgevels flankeren. Het gaat om zes woningen van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldaken (nummers 38 en 40 later met mansarde) met ongeveer dezelfde kroonlijsthoogte. Het ensemble is erg levendig samengesteld, met telkens een variatie in opdeling en afwerking van de lijstgevels.

Nummer 38, de meest rechtse woning, is een winkelhuis met rood bakstenen parement; de winkelpui is verdwenen. De rechthoekige vensteropeningen zijn op de eerste verdieping met een rechte latei en een ontlastingsboog afgewerkt, op de bovenverdieping omgeeft een gele rollaag een blind boogveld. Siermetselwerk en hardstenen ornamenten smukken de gevel op.

De tegenhanger op nummer 48 bewaart wel de fraaie, houten winkelpui. De rode bakstenen bovengevel is origineel afgewerkt, met een centraal rondboogvenster, smalle bovenvensters geflankeerd door overhoekse pilasters en hardstenen medaillons, siermetselwerk en speklagen.

De vier centrale neoclassicistische burgerwoningen kregen een geschilderd en bepleisterd parement met de klassieke elementen als houten kroonlijst op klossen, hardstenen plint, kordons en doorlopende onderdorpels, rechthoekige muuropeningen, accent op de centrale travee door een balkon en een fronton of entablement boven het deurvenster, imitatievoegen. Nummers 42 en 46 zijn daarbij zeer gelijkaardig. Nummer 44 wijkt wat af van de standaard opdeling, met rondbogige bovenvensters en een tweede bouwlaag waar maar twee vensteropeningen in zitten, omgeven door pilasters die een entablement dragen.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1898 # 240 (38-42), 1898 # 209 (44-48).