Eclectische eenheidsbebouwing

Beschrijving

Deze opvallende eclectische eenheidsbebouwing werd gerealiseerd rond 1901 door aannemer en handelaar in bouwmaterialen Jan Van den Heuvel. Hij was gevestigd in de achterliggende Verschansingstraat en realiseerde aan beide zijden van de Pourbusstraat opmerkelijke ensembles, die een staalkaart bieden van zijn specialiteit in cementering.

Dit ensemble is samengesteld uit zes huizen van twee traveeën en drie en een halve bouwlaag onder doorlopende zadeldaken. De gevels zijn als twee ensembles van drie woningen opgebouwd, met op de begane grond telkens een brede poortdoorgang naar een achterliggend magazijn, en een smalle deurtravee met trappenhuis naar de bovenliggende appartementen. De panden zijn iets anders uitgevoerd dan weergegeven op de geveltekening in het bouwdossier, waar ze slechts drie bouwlagen tellen en een iets eenvoudiger, rustiger gevelafwerking kregen.

De lijstgevels zijn afgewerkt met een houten kroonlijst en een hardstenen plint. De parementen zijn volledig afgewerkt met een grillige cementering met onder meer imitatiebossage. Het samenstel van nummers 4-8 heeft een opvallende centrale woning (10) met rondboogvensters in spitsbogige omlijstingen, vlakke speklagen en druk omlijste deuropeningen op de begane grond, links door een balkon bekroond. De twee identieke flankerende woningen (4, 8) zijn eenvoudiger uitgewerkt, met getoogde muuropeningen in vlakke omlijstingen en imitatievoegwerk op de begane grond waarin een poort- en een deuropening zitten. Een puilijst en doorlopende onderdorpels lopen over de drie gevels door en zorgen voor een sterk ensemblewerking. Het originele schrijnwerk van de voordeuren bleef bewaard.

Het samenstel van nummers 10-14 benadert meer de oorspronkelijke geveltekening. Elke woning heeft een poort- en een deuropening op de begane grond, samen onder een puilijst gevat. Begane grond met imitatievoegen, imitatiebossage op de bovengevels. De centrale woning kreeg rechthoekige vensteropeningen met hardstenen lateien waarboven een korfboogveld met reliëfversieringen. Beide flankerende panden kregen rechthoekige vensteropeningen met versierde sluitstukken. Ook hier zijn de oorspronkelijke deuren bewaard.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1901 # 879.