Koffiebranderij en magazijn

Beschrijving

Dit eclectische pakhuis werd in 1904 gebouwd als "magazijn met koffiebranderij en aanhoorigheden" voor rekening van de heren Hellemans & Mertens & Co. Het ontwerp werd getekend door architect Aug. Gervais. Deze architect kennen we als de ontwerper van danszaal Apollon in de Brederodestraat.

Door de kleurrijke, hoge en brede gevel is dit pakhuis het opvallendste pand in de Museumstraat. Vijf traveeën en vier bouwlagen onder platte bedaking tellend, is het groter dan de omliggende bebouwing. De lijstgevel is zeer kleurrijk en origineel afgewerkt, met een combinatie van gele en rode baksteen. De begane grond is eenvoudig, met een geel bakstenen parement afgezoomd met een hardstenen puilijst; rechthoekige muuropeningen onder ijzeren I-balk met rozetvormige bevestingsbouten. De bovenbouw is gemarkeerd door hoge rondboognissen, in gele bakstenen omkadering, met rechthoekige vensters van tweede en derde bouwlaag, rondbogige van de vierde, beëindigd met een blinde attiek. Op de gele bakstenen pilasters tussen de traveeën, zijn sierankers aangebracht, onder meer met het jaartal 1904.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1904 # 687.