Eclectisch ensemble

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectisch ensemble

Beschrijving

Deze eclectische rij van zes burgerhuizen werd rond 1906 gerealiseerd door aannemer Ph. Ahlstrand. Deze aannemer en investeerder in onroerend goed heeft gezorgd voor talrijke realisaties op het Zuid. Vaak koos hij daarbij voor opvallende, kleurrijke gevels in een eclectische stijl, wat ook hier het geval is. Ondanks de aanpassingen die dit ensemble onderging, is het nog steeds een sprekend voorbeeld van de stijlencombinatie die het oeuvre van Ahlstrand typeert.

Het betreft zes burgerhuizen van twee traveeën en drie bouwlagen onder zadeldaken, met de twee centrale woningen die iets hoger en opvallender zijn uitgewerkt. De woningen hebben hardstenen plinten en houten kroonlijsten op klossen. Op de geveltekening in het bouwdossier is het ensemble minder speels uitgewerkt, met enkel de centrale woningen die een apart parement meekregen; bij uitvoering werd meer variatie ingebracht. De centrale, spiegelende huizen (23-25) vallen het meest op, door hun spitsbogige bovenvensters met fraai ingedeeld houtwerk dat bij nummer 23 nog deels is bewaard. Deze boogvorm komt zeer weinig voor op het Zuid. Het parement van deze twee woningen bestaat uit witte baksteen met rode baksteen voor banden, omlijsting van de vensters en siermetselwerk. De woningen links daarvan (19-21) kregen een gelijkaardig parement dat bij 21 overschilderd werd. Rondbogige bovenvensters, segmentbogige muuropeningen op eerste en tweede bouwlaag. Schrijnwerk vervangen. De rechtse twee woningen (27-29) kregen een klassiek neoclassicistisch parement, bepleisterd en witgeschilderd, met kordonlijsten en doorlopende onderdorpels. Rechthoekige vensteropeningen op de verdiepingen. De rechter woning (29) is als winkelpand uitgewerkt, met rondbogige deurvensters op de begane grond, links (27) een rechthoekige deur- en een breed segmentbogig venster, deels bewaard houtwerk.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1906 # 1109.