Woon- en handelspanden van 1902

Beschrijving

Deze twee totaal verschillende panden, werden samen opgetrokken in 1902 als "burgerwoning met bureelen, magazijn en stalling" naar ontwerp van Jean De Vroey voor Edmond Janssens. Het jaartal 1902 is aangebracht in een hardstenen cartouche in de deurtravee van nummer 29. Het combineren van panden voor wonen en werken in opdracht van één bouwheer is typisch voor de Verlatstraat. Soms betreft het woningen waar de bouwheer zelf ging wonen, in andere gevallen zijn het opbrengsteigendommen. In dit geval is het niet duidelijk of Janssens op nummer 27 heeft gewoond.

De neoclassicistische burgerwoning op nummer 27 telt drie traveeën en drie bouwlagen, en heeft een bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel die volgens de standaarden van die tijd werd afgewerkt: houten kroonlijst op klossen, hardstenen plint, kordons en doorlopende onderdorpels, regelmatig geplaatste rechthoekige muuropeningen, accent op de centrale travee door driehoekig fronton en balkon.

Het eclectisch pand van drie verspringende bouwlagen onder gemansardeerd zadeldak, met een brede poorttravee en een smalle deurtravee, herbergde de burelen; de poort op de begane grond verschafte toegang tot de achterliggende magazijnen. Lijstgevel met rood bakstenen parement, verlevendigd met banden in gele en zwarte baksteen en hardstenen kordons. De twee ongelijke traveeën zijn door een overhoekse penant gescheiden, boven de poort zit een latei met vervaagd opschrift. Segmentbogige muuropeningen met veelkleurige rollaag. Het magazijn sluit aan bij de voorbouw en telt drie bouwlagen, opgevangen door pijlers, onder platte bedaking.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1902 # 1626.