erfgoedobject

Eclectisch burgerhuis

bouwkundig element
ID
209079
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/209079

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectisch burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Dit eclectische burgerhuis werd samen met het naastgelegen, ondertussen volledig verbouwde huis op nummer 11 gebouwd als opbrengsteigendom voor houtimporteur A. Van Thielen rond 1897. Van Thielen, zelf wonende in de Van Straelenstraat, bouwde tegelijkertijd samen met handelspartner A. Volkaerts op nummer 9 een grote opslagplaats voor hun houthandel. Het is typisch voor de Verlatstraat dat een bouwheer een opslagplaats of werkhuis combineert met de bouw van een of meerdere woonhuizen.

Enkelhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak. Lijstgevel met rood bakstenen parement, met gebruik van natuursteen of stucwerk voor speklagen en omlijsting van de muuropeningen. Houten kroonlijst op klossen, hardstenen plint, kordons en doorlopende onderdorpels. Het fraaie gevelbrede balkon met ijzeren leuning en op versierde consoles, domineert de gevel. Segmentbogige muuropeningen in vlakke omlijstingen met sleutel, voordeur met bovenlicht en bewaard schrijnwerk.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1897 # 734.

Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Eclectisch burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/209079 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.