Neoclassicistisch burgerhuis

Beschrijving

Deze neoclassicistische burgerwoning is het resultaat van een wederopbouw van een gelijkaardig pand dat afbrandde tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het ontwerp werd gemaakt in 1915 door aannemer Constant Spiessens in opdracht van Corn. Sels. De woning volgt volledig de standaard eind-19de-eeuwse opbouw en vormgeving en staat los van de eigentijdse bouwstijlen of materiaalgebruik.

Enkelhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder leien mansardedak met dakvenster en oeil-de-boeuf. Bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel met houten kroonlijst op klossen en modillons, hardstenen plint, kordons en doorlopende onderdorpels, imitatievoegen over de volledige gevel. Regelmatig geplaatste rechthoekige muuropeningen die op de verdiepingen in een omlijsting met sluitsteen zijn gevat. Op de begane grond twee vensteropeningen in de brede venstertravee, op de eerste verdieping een fraaie, driezijdige houten erker bekroond met een balkon met ijzeren leuning. Verzorgde versiering, onder meer friezen met plantenslingers.

Ook de indeling van de woning volgt de 19de-eeuwse standaard, met een enfilade van twee kamers in de rechtertravee en een smalle gang en trappenhuis in de linkertravee, opgevolgd door een smalle achterbouw van twee tussenverdiepingen, geflankeerd door een veranda op de begane grond.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1915 # 6471.