Rij van vier stadswoningen in eclectische stijl

Beschrijving

Deze vier eclectische stadswoningen werden rond 1902 gebouwd als opbrengsteigendommen door architect Guillaume Van Oenen. Deze architect was zeer actief op het Zuid en bouwde er ook zijn eigen woonhuis en bureel. Hoewel hij, zoals de meeste bouwmeesters in die tijd, ontwerpt in verschillende bouwstijlen, wordt zijn oeuvre gekenmerkt door het gebruik van baksteen voor het parement van de vaak eclectische woningen. Deze woningen zijn hiervan een voorbeeld: door het witte bakstenen parement, gecombineerd met groene en bruine banden en tegelfriezen, krijgen de gevels een eclectisch, typisch begin-20ste-eeuws karakter. Het zijn woningen van twee traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, waarbij de kroonlijsthoogtes verspringen. Klassieke gevelopbouw met houten kroonlijst op sierlijke modillons, kordonlijsten en hardstenen plint. Regelmatig geplaatste segmentbogige muuropeningen met natuurstenen hoek- en sluitstenen; schrijnwerk bewaard bij nummer 32.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1902 # 2110.