Eclectisch handelspand

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectisch handelspand

Beschrijving

Dit eclectische pand werd vermoedelijk eind 19de eeuw gebouwd als een handelshuis of werkplaats bij een pand op de Amerikalei, waarop het perceel ruggelings aansluit. Dergelijke structuur van voor- en achterhuis was kenmerkend voor de Amerikalei. Het is een pand van drie bouwlagen en vier traveeën, dat onder twee pannen zadeldaken is gevat, met de nokken parallel met de straat. De bakstenen lijstgevel, gevat tussen houten kroonlijst en hardstenen plint, is verlevendigd met natuurstenen kordonlijsten en banden. De eerste bouwlaag is afgeboord met een boogfries; boven de tweede en derde bouwlaag een cartouche waarop vroeger wellicht opschriften waren aangebracht van de handelszaak die er gevestigd was. De detaillering van de gevel is minder goed zichtbaar door de gele overschildering. Rechthoekige muuropeningen, allemaal gevat onder ijzeren I-balk met rozetvormige bouten; in de linkertravee een poortopeningen, rechts een deuropening; verder vensteropeningen van verschillende breedte. In de jaren 1990 werd het pand verbouwd tot woning.