erfgoedobject

Eclectisch burgerhuis

bouwkundig element
ID: 209084   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/209084

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectisch burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

Beschrijving

Deze ruime eclectische burgerwoning werd rond 1901 gebouwd als eigen woning voor de Schotse scheepsbouwer Robert Murdoch, die een paar jaar eerder op nummer 33 een sterk gelijkaardig huis liet bouwen. Hij laat op het perceel achter het huis in 1908 door architect Jan Jacobs een grote zaal voor kunstwerken bouwen, uitkomende op de Coquilhatstraat. Dit pand is nu vervangen door een nieuwbouw, maar bestond uit een grote open ruimte met koepel overdekt en met een originele, vrij gesloten art-nouveaugetinte gevel in de Coquilhatstraat.

Ruime eclectische burgerwoning van drie travee├źn en vier bouwlagen onder zadeldak met twee houten dakvensters. De lage begane grond is uitgewerkt als sokkel en kreeg een hardstenen parement met imitatiebossage; dergelijke lage gelijkvloerse verdiepingen werden bedoeld als dienstverdiepingen, met keuken, wasplaats, een bureeltje. De bovengevel is afgewerkt met een rood bakstenen parement met speklagen, afgelijnd door een houten kroonlijst op klossen. Bel-etage met brede driezijdige erker in bak- en natuursteen. Op de tweede verdieping drie rechthoekige vensters met tussenzuiltjes, verenigd onder doorlopende waterlijst. De bovenvensters zijn rondbogig, met natuurstenen waterlijsten in de vorm van een oosters aandoende spitsboog. Dit element is overgenomen uit de art nouveau, net zoals de prachtige detaillering die we terugvinden op de begane grond in het fijne ijzerwerk van de deur, het zijlicht; de brievenbus en de voetenschraper.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1901 # 523, 1908 # 1300.

Bron     : -
Auteurs :  Hooft, Elise
Datum  : 2012


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Eclectisch burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/209084 (Geraadpleegd op 22-01-2020)