Eclectisch burgerhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectisch burgerhuis

Beschrijving

Deze eclectische burgerwoning werd in 1900 ontworpen door architect Florent Verbraeken voor rekening van juffrouw J. Godart. Verbraeken was een van de meest productieve architecten werkzaam op het Zuid. Hij was daarenboven een van de belangrijkste ontwerpers in de wijk Sint-Mariaburg in Ekeren/Brasschaat. Deze woning is gesigneerd door de architect, iets wat niet vaak voorkomt op het Zuid.

Het betreft een smal huis van drie traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak dat met de nok parallel op de straat gebouwd is. De woning heeft een tuitgevel met schouderstukken en een parement van witte baksteen op een hardstenen plint, met natuurstenen en zwarte bakstenen banden; dit materiaalgebruik is geïnspireerd op de art nouveau. Elementen uit de neo-Vlaamse renaissance zijn de geveltop met topstuk, de sierankers en de noppen en cartouche. In die cartouche wordt op de geveltekening het jaartal 1900 voorzien. De woning heeft op de begane grond een rechthoekige deur- en twee vensteropeningen. Op de bel-etage was oorspronkelijk een breed driezijdig balkon met balustrade, waarboven een speelse, beglaasde luifel met lambrekijnversiering was aangebracht. Deze is weggehaald bij de bouw van een erker boven het balkon. De bovenverdieping is verlicht door twee smalle, gekoppelde rondboogvensters; een gelijkaardig zoldervenster in de geveltop. Het schrijnwerk is deels bewaard.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1900 # 25.