Eclectisch burgerhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectisch burgerhuis

Beschrijving

Deze burgerwoning werd rond 1899 gebouwd voor scheepsbouwer Robert Murdoch, wonende in de Vekestraat 8. Een paar jaar later bouwt hij twee huizen verder een sterk gelijkende woning. Ook het hoekpand met de Coquilhatstraat is voor zijn rekening gebouwd. Murdoch, de oom van Jan Jacobs, werkt voor verschillende bouwdossiers samen met deze architect. Voor beide woningen in de Schildersstraat is echter geen architect vermeld in het bouwdossier. Murdoch laat op het perceel achter het huis, uitkomende op de Coquilhatstraat en oorspronkelijk afgesloten door een tuinmuur met poortje, in 1908 door Jan Jacobs een grote zaal voor kunstwerken bouwen. Dit pand is nu vervangen door een nieuwbouw (Coquilhatstraat 8), maar bestond uit een grote open ruimte met koepel overdekt en met een originele, vrij gesloten art-nouveaugetinte gevel in de Coquilhatstraat.

Robert William Murdoch (Gorebridge, 1838-Antwerpen, 1919), een Schots ingenieur emigreerde in 1868 vanuit Bilbao naar Antwerpen, waar hij in 1867 samen met de schot Robert Guthrie (Glasgow, 1834-Berchem, 1907) het scheepsbouwbedrijf Guthrie, Murdoch & C° had opgericht. Hij huwde er met Marie Thérèse Jacobs (Antwerpen, 1848-1928), en kreeg een zoon William Dominique en twee dochters Maria Julia en Alice Marie Jeanne geboren in 1873, 1874 en 1881.

Ruime eclectische burgerwoning van twee/drie ongelijke traveeën en drie bouwlagen op hoog souterrain onder leien zadeldak met twee houten dakvensters onder leien puntdaken. De lijstgevel heeft een rood bakstenen parement met speklagen, afgelijnd door een houten kroonlijst op slanke modillons en een hoge plint opgebouwd uit hardstenen blokken en met sierlijke, art-nouveaugetinte korfbogige keldervensters met zwierig hekwerk. Accent op de brede venstertraveeën, met een houten driezijdige erker met zijlichten, leien bedaking en brede, tussen de benedenvensters uitlopende console. Vensters op de bel-etage met natuurstenen omlijsting, waarvan de puntbogige bekroning een element is geïnspireerd op de art nouveau. Verder rechthoekige bovenvensters met natuurstenen bovendorpels; boven een drielicht in natuurstenen kozijn. Elementen uit de neo-Vlaamse renaissance zijn de zware sierankers, de boogfries die de deurtravee bekroont en de zware eiken voordeur met paneelwerk, onder leien luifel op consoles.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1899#1236 en 1908#1300; vreemdelingendossiers 481#24764, 481#108878, 481#107719.