erfgoedobject

Hoekhuis

bouwkundig element
ID
20909
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/20909

Beschrijving

Aanvankelijk een breedhuis met twee bouwlagen en acht traveeën brede voorgevel in de Peperstraat, volgens archiefstukken gedateerd 1779, in de loop van de 19de eeuw verhoogd met één bouwlaag en opgesplitst in verschillende panden. Hoekpand met huidige voorgevel in de Hoogstraat, drie bouwlagen en drie traveeën onder mansardedak (pannen) met dakkapellen en oeil-de-boeuf. 19de-eeuwse bepleistering boven een arduinen plint met getraliede keldergaten. Begane grond met houten winkelpui. Arduinen puilijst en aflijnende geblokte hoekbanden op de bovenverdieping. Rechthoekige bovenvensters in stucomlijsting met oren en sluitsteen op de tweede bouwlaag; panelen op de borstwering. Gevel in de Peperstraat, heden van zeven traveeën, onder meer bredere hoektravee verrijkt met imitatiebanden, begrensd door geblokte hoekbanden en met houten winkelraam op de begane grond. Verder rechthoekige vensters in stucomlijsting met lekdrempels op panelen. Rechthoekige deuren in de derde en vierde travee. Een omlopende geprofileerde lijst onder de kroon- en tandlijst lijnt de gevels af.

  • Stadsarchief Gent, Oud Archief, reeks 535, bundel 232, nummer 24.

Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen  in Vlaanderen 4NB Z-W, Brussel - Gent.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  :

Aanvullende informatie

Bij werken omstreeks 2009-2010 bleven enkel de gevels van het hoekhuis bewaard. Deze werden geïntegreerd in een nieuwbouwcomplex en gerestaureerd.

Datum:

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoekhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/20909 (Geraadpleegd op )